Nieuw in Manderscheid

Hangbrug over de Lieser

Ook Manderscheid timmert aan de weg.
Op 18 mei 2022 werd de nieuwe hangbrug over de Lieser officieel geopend. 
Deze brug is 35 meter lang en op 8 meter hoogte over de Lieser gespannen.

Klettersteig

Wie durft???
De uitrusting kun je huren bij de Kurverwaltung in Manderscheid.
 
Dit schrijft de website Bergsteigen erover.
De Burgenklettersteig in Manderscheid is de beste niet-alpiene via ferrata van Duitsland! De Ferrata-tour heeft alles wat een echt goede via ferrata nodig heeft – geweldige landschappen (prachtige stad, meestal aan de beek, pure Vulkaneifel), historische hoogtepunten (boven- en benedenburcht, oude ridderpaden) en interessante, soms behoorlijk uitdagende via ferrata-passages. Met deze ferrata doorkruis je voornamelijk langs de rotsen, natuurlijk zijn er ook steile verticale passages – de sleutel tot succes is vaak een beetje lastig, je moet links en rechts kijken voor goede stappen voor je voeten. Zeker, na het voltooien van de vrij lange via ferrata-tocht loopt het zweet op je voorhoofd of je knieën zelfs een beetje beven op de 60 meter lange kasteelbrug, maar aan het einde, bij de zogenaamde Kaisertempelchen heb je een geweldig geluksgevoel en kun je nog eenmaal genieten van het mooie uitzicht op het Eifel-landscha en de 2 burchten.
Let op: Deze via ferrata is behoorlijk veeleisend en niet te vergelijken met de zeer gemakkelijke (wandel)routes zoals “Collis-Steilpfad”, “Calmont via ferrata” of “Mittelrhein via ferrata Boppard”! Als je het niet zeker weet, kun je het beste eerst de “practice via ferrata” (B/C) op de toernooiweide proberen en daarna de korte “Etappe Oberburg” (C) (zie kaart).

Het kleine stadje Manderscheid is de moeite waard. Als je voor langere tijd in de buurt bent, moet je een kijkje nemen bij de met water gevulde vulkanische kraters “Meerfelder Maar” (ook leuk om te zwemmen) of “Windsborn-Kratersee”.