· 

Wandeling naar Eckfeld


Weetjes: Het Lieserdal was vroeger een grote binnenzee. De Lieser (bijna 75 km.  lang) is het enige overblijfsel van deze zee. Hij ontspringt bij Boxberg en stroomt bij het dorpje Lieser de Moezel in.


Ook tijdens de Corona crisis moeten we een beetje aan onze conditie werken om als alles weer voorbij is, weer volop aan de slag te kunnen.

Al een paar dagen was ik samen met vrienden aan het wandelen hier in de omgeving van Manderscheid, toen ik bedacht dat het toch wel heel jammer was dat we vanwege de corona crisis onze "wandel" gasten niet konden laten genieten van de prachtige ontluikende oernatuur in de Vulkaneifel.

Het is vandaag op 24 maart prachtig weer, zo'n 8 graden en een helder blauwe hemel.... het perfecte wandelweer dus.

In Duitsland wordt juist aangeraden om wandelingen te ondernemen en de 1,5 meter afstand is hier in  de Eifel geen probleem. We zijn vandaag maar 2 andere wandelaars tegengekomen.

 


Weetjes: Een quote van één van de bekendste wandeljournalisten van Duitsland: Manuel Andrack.

"Het Lieserpfad is de mooiste wandeling van de Eifel. De Eifel is het mooiste middelgebergte van Duitsland. Duitsland is het beste wandelland van de wereld. Dus... is het Lieserpfad het mooiste wandelpad van de Wereld."


Dus vandaag vol goede moed met Ken onderweg naar Eckfeld via het Lieserpfad.

 

Dat het 's nachts nog behoorlijk koud kan zijn kun je zien aan de bevroren plasjes en aan de hier en daar nog bevroren bodem.

Het eerste stuk gaan over het hele smalle deel van het Lieserpfad met prachtige uitzichten en en in de verte het geruis van de kabbelende Lieser.

Na zo'n 2 km komt de Hähnerflachhütte in zicht. Deze hütte wordt ook heel veel door de jeugd van Manderscheid gebruikt om te BBQ-en af gewoon te chillen.

Daarna gaat het over brede paden richting het Eckfelder Trockenmaar. Als we via de mooie houten brug de Lieser oversteken weten we dat we er bijna zijn.


Weetjes: Het Eckfelder Trockenmaar is een voormalig vulkanisch meer, dat zo'n 44 miljoen jaar geleden wordt gevormd en is daarmee het oudste bekende maar.

Veel van wat in het Eckfelder Maar wordt gevonden is tentoongesteld in het Maarmuseum in Manderscheid (bij ons tegenover). Het bekendst zijn het oerpaardje en de oudste honingbij van de wereld.


En weer gaat het verder richting Eckfeld. 

Het moeilijkste gedeelte moet nog komen.... 4 km alleen maar klimmen. Gelukkig gaat het hier niet meer zo stijl omhoog, maar toch moeten we (ik) een paar keer stoppen om op adem te komen.

In Eckfeld (na 12500 stappen) staat onze auto te wachten die ons weer naar Manderscheid brengt.

Morgen weer verder.